Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

За три роки Мін’юст заплатив більше мільярда гривень авторської винагороди за держреєстри

За три роки Мін’юст заплатив більше мільярда гривень авторської винагороди за держреєстри

6 Жовтня 2013 0 Comments

За останні 3 роки підприємства, що обслуговують держреєстри, отримали від Міністерства юстиції авторську винагороду на суму більше мільярда гривень, що значно перевищує вартість покупки самих реєстрів. Про це свідчить проведений Мін’юстом аудит відповідального за держреєстри “Інформаційного центру”, результати якого є в розпорядженні ZN.UA.

Видання зазначає, що загальна сума виплат держпідприємству “Інформаційний центр” від Мін’юсту за 2010-2013 рр.. за те, що українці користувалися реєстрами, які належать державі, склала 1 млрд 115 млн 120 тис. грн.

З цих коштів “Арт- майстер” і “3-Т” зарахували собі 411 млн.

Журналісти видання наголошують, що за останні роки сума авторської винагороди помітно зросла у порівнянні з 2007-2009 рр.., коли Мін’юст сплатив приватним компаніям винагороду на суму 205 млн грн.

Як відомо, з 18 державних реєстрів, які адмініструє “Інформцентр”, у власності держави знаходилися тільки три, а інші належали “Арт-мастеру” і “3-Т”, з якими “Інформцентр” уклав угоди на користування програмною продукцією без проведення тендерів.

Нагадаємо,  1 жовтня було закрито доступ до єдиних і державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції, ведення яких здійснюється державним підприємством Держінформ’юст.  Реєстри забезпечують діяльність Державної реєстраційної служби, Державної виконавчої служби, органів юстиції і нотаріусів.

Колектив Держінформ’юсту заявив про рейдерське захоплення підприємства “Інформаційний центр” Міністерства юстиції.

В той же час у Мін’юсті повідомили, що збій системи викликаний “технічними проблемами”. Згодом у міністерстві виявили, що  відбулось несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерного обладнання, автоматизованих систем та комп’ютерних мереж міністерства юстиції, що призвело до блокування інформації.

Міліція відкрила провадження за фактом втручання у комп’ютерну мережу мін’юсту.

Згодом, за повідомленням Міністерства юстиції, станом на 20.00 3 жовтня роботу Державної виконавчої служби України відновлено на 100%, – Державної реєстраційної служби України – на 95%.

4 жовтня генеральний директор ДП «Інформаційний центр» Леонід Богданов заявив, що проблеми, які виникли з державними реєстрами Державної реєстраційної служби України, сталися через їхніх розробників.

Водночас, компанія-розробник заявила, що у Мін’юсті знали про призупинення роботи реєстрів.

У свою чергу в Службі безпеки України заявили, що не встановили фактів витоку інформації з персональними даними громадян внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів Міністерства юстиції.

Джерело: ZN.UA

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *