Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

Чи вшановує Новомосковськ Олеся Гончара?

Чи вшановує Новомосковськ Олеся Гончара?

20 Лютого 2015 0 Comments

У Новомосковську не раз обговорювали питання про те, що будинку культури, так званому – Кірова, варто змінити своє ім’я. Давно ми живемо в Незалежній Україні, проте деякі прикмети homo- совєтікус, так важко виявляється полишити.

Нещодавно у міській центральній бібліотеці зібрались представники громадськості міста: Всеукраїнського товариства «Просвіта», Української спілки в’язнів – жертв нацизму, козаки січового полку українського козацтва, літературно – мистецького об’єднання «Сарма» та небайдужі читачі. Ема Олексіївна Шаповалова палко висловилась за присвоєння будинку культури ім’я О.Т. Гончара.

Адже не секрет, письменник неодноразово бував у нашому місті, є чимало фото, свідків тих приїздів, що вже говорити про роман «Собор», який, можна сказати, написаний з натури. Е О. Шаповалова розповіла, як навчаючись в Дніпропетровському університеті, до студентів приїздив сам автор «Тронки», «Земля гуде», «Бригантина» та інших творів.

Вона тепло, з любов’ю згадувала про зустріч зі справжнім майстром. Людмила Іванівна Коваленко – голова української спілки в’язнів – жертв нацизму, поділилась спогадами, як за радянських часів з бібліотек необґрунтовано вилучали книжки опального автора, а вона, зриваючи обкладинку книги, залишала у фонді «Собор» Олеся Гончара в іншій обкладинці. З рештою, у Новомосковську ніщо не говорить про цю людину, яка дійсно варта того.

Тож учасники зборів одностайно  висловили думку про те, що перейменування міського будинку культури вкрай необхідне й вирішили звернутися до Новомосковської міської ради з клопотанням підтримати ініціативу міського голови С.А. Мороза щодо присвоєння міському будинку культури імені Олеся Терентійовича Гончара. Присутні поставили власні підписи під резолюцією зібрання. Ми впевнені, що містяни також підтримають цю ініціативу.

 Провідний бібліотекар ЦМБ                                             Н. Дегтяр

Sobor 5405570IMG

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *