Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

В Губинисі новомосковські правоохоронці вилучили з незаконного обігу 60 тонн металобрухту

В Губинисі новомосковські правоохоронці вилучили з незаконного обігу 60 тонн металобрухту

7 Березня 2015 0 Comments

Будь-які загальнодержавні економічні процеси відразу позначаються на житті кожної пересічної людини, незалежно від її волі. У даному разі йдеться, не про банальне для нас погіршення ситуації, а, здавалося б, навпаки про її покращення – підвищення розцінок пунктів прийому металобрухту. Зумовлене певними процесами, воно, на жаль, окрім позитивної сторони, породжує низку соціально-побутових проблем.

Так, міліцейські зведення щодень фіксують до десятка (а інколи й більше) всіляких крадіжок металу – від секцій металевих парканів, труб, каналізаційних люків, запчастин до дротів ліній радіомовлення, електропередач та телефонних кабелів. І ні для кого не секрет, що цупляться ці речі, аби потім опинитися у пунктах прийому металобрухту.

Взагалі-то Законом України «Про металобрухт» дано чітке означення металобрухту – непридатні для прямого використання вироби або частини виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів.

Цей же законодавчий акт визначає, що приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється при пред’явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов’язково оформляється актом приймання, в якому, у свою чергу, зазначаються дані документа, що засвідчує особу, та опис металобрухту. Фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. Оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов’язковим.

Такий порядок визначено законом. Як у реальному житті, знає кожен, хто хоч раз побував у пункті прийому металобрухту. По-перше, постійними клієнтами багатьох з них є, скажімо так, асоціальні елементи – п’яниці, наркозалежні та безхатченки. Для них це найчастіше єдине джерело отримання грошей. Отож пошуки металобрухту – постійна турбота, що нерідко спонукає і до крадіжок. Прийняття та оплата їх знахідок – справа кожного конкретного працівника приймальника: хтось жаліє «нещасних», хтось не питає, звідкіля залізо, а хтось, хочеться сподіватись, і відмовляє (непоодинокі випадки, коли туди тягнуть навіть хрести з могил).

Інша категорія клієнтів – законослухняні, однак далеко незаможні громадяни, що переглянувши власне господарство, помічають безліч непотрібних, проте за цінами металобрухту, вартісних речей. Тож збирають його до купи та везуть до приймальних пунктів. Однак і в даних випадках документи оформлюються далеко не завжди. Чому? Відповідь очевидна.

Для операцій з металобрухтом, як то (відповідно до Закону) заготівля, переробка, металургійна переробка брухту чорних і кольорових металів необхідно отримання дозволу, тобто ліцензії. Обов’язковою умовою для отримання ліцензії на здійснення операцій з металобрухтом є наявність у заявника облаштованої земельної ділянки для здійснення операцій з брухтом кольорових металів та їх сплавів площею не менш як 500 кв. м, з брухтом чорних металів та їх сплавів – не менш як 1000 кв. м, яка повинна мати бетонне або тверде покриття, яке унеможливлює проникнення в ґрунт шкідливих речовин. Кожен суб’єкт підприємницької діяльності повинен забезпечити контроль за вибуховою, пожежною, екологічною та радіаційною безпекою відповідно до законодавства.

Втім, це далеко не весь перелік необхідних умов, які, переважно, і нехтуються власниками приймальних пунктів, тобто власниками нелегальних приймальних пунктів, що нібито функціонують, а нібито й ні.

З  метою припинення протиправної діяльності осіб, які займаються незаконними операціями з металобрухтом, попередження крадіжок металевих виробів, кабельної продукції дільничними інспекторами новомосковської міліції систематично організовуються та проводяться відпрацювання. В результаті проведених заходів в лютому місяці працівниками сектора державної служби боротьби з економічними злочинами Новомосковського МВ було викрито незаконний пункт прийому металобрухту в с.Губиниха по вул.Свічкаренка, де виявлено 60 000 кг металобрухту. Таку незаконну діяльність організував 27-річний місцевий мешканець, який вже притягувався до кримінальної відповідальності за ст.213 ч.1 КК України за здійснення операцій з брухтом кольорових і чорних металів без державної реєстрації або без спеціального дозволу (ліцензії), одержання якого передбачено законодавством, і знову, повторно вчинив кримінальне правопорушення передбачене цією ж статтею кримінального кодексу України в період з листопада 2014 по лютий 2015 року. Крім цього, дільничними інспекторами новомосковської міліції протягом січня-лютого поточного року були відпрацьовані житловий масив Кулебівка в м.Новомосковськ, м. Перещепино, с.Вільне, с.Мар’янівка, смт.Меліоративне тощо. Результатом проведених заходів стало виявлення і припинення діяльності чотирьох незаконних пунктів прийому металобрухту. Всі особи, які організували таку діяльність, притягнені до адміністративної відповідальності за ст.164-10 КУпАП. Покаранням за таке правопорушення є  штраф від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією металобрухту, а також грошей, отриманих від його реалізації.

Працівники міліції постійно проводять спеціальні заходи, спрямовані на виявлення таких підпільних місць. Нагадаємо, що для закриття підпільного пункту прийому металобрухту та притягнення його організатора до відповідальності дуже важливим є зацікавлення жителів конкретної вулиці населеного пункту та їх співпраця з правоохоронцями.

Якщо Вам відомі будь-які факти злочинних діянь, пов’язані із незаконним обігом металобрухту, просимо повідомити про це за телефонами чергової частини Новомосковського міського відділу міліції: 7-31-66 або 102, чи по «телефону довіри»: 38-04-85. Конфіденційність та анонімність гарантуємо!

  Т.М. Попова,

 майор міліції

 

 

 

 

 

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *