Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА МАЙБУТНЄ ПОКОЛІННЯ?

ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА МАЙБУТНЄ ПОКОЛІННЯ?

16 Березня 2015 0 Comments

Сьогодні все більше і більше підлітків починають вживати тютюн і алкоголь. Основними чинниками, спонукаючими їх до першого знайомства із шкідливими звичками, є цікавість, бажання бути схожим на старшого «авторитетного» товариша, часто особистий приклад батьків, бажання бути «поганим» у відповідь на постійний тиск з боку дорослих, а також відсутність яких-небудь занять або обов’язків, в результаті – експерименти від нудьги.

Діти, постійно бачачи дорослих, у тому числі й батьків, які п’ють пиво або й міцніші алкогольні напої, палять, вважають це нормою життя. Але хто ж, як не дорослі, свідомі люди, повинні потурбуватися про майбутнє покоління? У той час, як своїм дітям батьки забороняють вживати алкоголь, палити цигарки, продавці торговельних закладів забувають про це і продають пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби всім без розбору, незважаючи на вік покупця.

Проте, хочеться нагадати, що Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» передбачено заборону щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. Продавець пива, крім безалкогольного, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує перелічені товари, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку. У разі відмови покупця надати такий документ продаж вищевказаних товарів такій особі забороняється. Згідно з ч. 2 ст.17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та  тютюнових  виробів» за порушення вимог закону щодо обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у сумі 6800 гривень.

Крім того, на підставі ст.15-3 вказаного закону такому суб’єкту господарювання анулюється раніше видана ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Особа ж, яка безпосередньо здійснила продаж, тобто продавець, притягується до адміністративної відповідальності згідно зі ст.156 КУпАП, санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 гривень).

Не зважаючи на це, в місті продовжують мати місце порушення чинного законодавства. Проведення профілактичних бесід з продавцями тютюну та алкоголю результатів не дають. Так, з початку року працівниками сектора кримінальної міліції у справах дітей за реалізацію неповнолітнім тютюнових виробів були притягнуті до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.156 КУпАП 3 дорослі особи. Яскравим прикладом є виявлення 06 лютого поточного року факту порушення чинного законодавства продавцем кіоску «Тютюн», розташованого по вул.Радянській, 22, на яку складений адміністративний протокол і направлений до адмінкомісії Новомосковського міськвиконкому. 27 лютого був зафіксований наступний факт порушення цією ж особою норм законодавства, яка незаконно реалізувала неповнолітнім сигарети поштучно. Після надходження відповідей з адмінкомісії Новомосковського міськвиконкому про прийняті рішення щодо адмінматеріалів відносно продавця-правопорушниці, правоохоронцями буде направлено подання до Міністерства доходів у Дніпропетровській області щодо накладення штрафних санкцій на приватного підприємця, який найняв цього продавця, не склавши трудового договора.

Шановні працівники торговельної галузі! Звертаємось до вас з вимогою дотримуватися вимог законодавства України, адже кожен з нас відповідає за майбутнє покоління. Продаючи спиртне та цигарки дітям, замисліться, що хтось може запропонувати закурити чи випити і Вашій дитині. І ніхто не спрогнозує, що після цього може статися…

 Т.В. Харченко,

 начальник СКМСД

 Новомосковського МВ ГУМВС

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *