Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

ПРИРОДНЄ СЕРЕДОВИЩЕ – ПІД ОХОРОНУ !

ПРИРОДНЄ СЕРЕДОВИЩЕ – ПІД ОХОРОНУ !

2 Квітня 2015 0 Comments

З настанням весняно-літнього періоду на території міста Новомосковська та Новомосковського району спостерігаються непоодинокі факти здійснення несанкціонованої торгівлі рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної Книги України рослин. На територіях заповідних зон, лісних масивах Новомосковщини з приходом весни проростають перші весняні проліски, тюльпани дібровні, ближче до літа – конвалії, які найчастіше знищуються та стають об’єктами продажу охочих заробити  легкі  гроші. У зв’язку з тим, що багатства природи не безмежні, державою створюються цілі мережі заповідників, які охороняються законом. Доречи, поблизу села Євецько-Миколаївка, що в Новомосковському районі  розташовується один з відоміших державних ботанічних заказників і має назву балка «Бандурка», в якому росте зникаюча реліктова рослина, що підлягає особливій охороні – це хвощ великий.

З метою попередження правопорушень, пов’язаних із торгівлею  ранньоквітучими, ендемічними, реліктовими та занесеними до Червоної книги рослинами, правоохоронними органами разом з органами охорони навколишнього середовища розпочаті заходи з попередження знищення та здійснення незаконної торгівлі  такими рослинами під назвою «Первоцвіт-2015».

Нагадуємо, що торгівлю дикорослими рослинами, незалежно від того чи були вони зібрані торгуючими власноруч чи ні, на підставі ст. 12 Закону України „ Про охорону навколишнього природного середовища” та ст. 9 Закону України „ Про рослинний світ” заборонено!

Якщо торгівля дикорослими рослинами відбувається на території ринків,  торгівельних майданчиків, правопорушники підлягають притягненню до адміністративної відповідальності за ст.159 КУпАП „Порушення правил торгівлі на ринках”, яка  передбачає  попередження  або накладення штрафу. У випадках, коли торгівля такими рослинами відбувається поза межами ринку, правопорушники підлягають відповідальності по ст.160 КУпАП „Торгівля з рук у невстановлених місцях”, яка передбачає штраф.

Крім цього, торгівлю рослинами занесеними до Червоної Книги України, заборонено ст. 64 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища”, адміністративна відповідальність за це правопорушення передбачено статтею 68 цього Закону та статтею 88-1 КУпАП „Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу” у відповідності з якою передбачено стягнення у вигляді штрафу від 51 грн до 408 грн.

 

Т.М.Хоменкост. інспектор СДІМ Новомосковського МВ

547-8797680-1.jpg.pagespeed.ce.uz-13DB4Qy SONY DSC ee12f6446dcbIMG_12992 (1)

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *