Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

Павлоградець створив сірникову копію старовинного храму

Павлоградець створив сірникову копію старовинного храму

10 Лютого 2018 0 Comments

Той, хто винайшов сірники, мабуть, і не уявляв, яке нове призначення вигадають їм окремі умільці. Павлоградець Сергій Кулібаба вже кілька років створює з мініатюрних дерев’яних паличок точні копії архітектурних шедеврів. Одне з його дітищ – 70-сантиметровий Свято-Троїцький собор, оригінал якого прикрашає центр Новомосковська. Щоб побудувати аналог древньої церкви, майстер-самоучка просидів над ним 14 місяців, обробив і склеїв разом більше 25 тисяч сірників.

 

Було це в червні 2012 року. «Дуже хотілося встигнути до свята Трійці, – розповів журналістові Сергій Кулібаба. – Спеціально для цього я взяв двотижневу відпустку, близько шостої ранку вставав і сідав за роботу, спати іноді лягав і після опівночі. Почав будувати свій храм у квітні минулого (2011-го – прим. авт.) року і ось, днями лише закінчив».

Іноді опускалися руки

Сірниковий шедевр павлоградського умільця з ювелірною точністю повторює деталі дерев’яного собору. Щоб досягти такого схожості, Сергій Кулібаба спеціальноприїздив до Новомосковська і фотографував оригінал із різних ракурсів. Побачити храм зверху майстру допомогли його друзі, які відшукали в інтернеті потрібне фото, зроблене із супутника (про квадракоптери тоді ще не йшлося – прим. авт.). «Найскладніше було конструювати куполи, – ділився архітектурними тонкощами Сергій. – Там дуже багато дрібних деталей, до того ж, форми у куполів округлі. Щоб підготувати «будматеріали» потрібного розміру, довелося дійсно попотіти – геть, усі пальці наждачкою стер, поки шліфував сірники».

 

За 14 місяців старанної роботи у Сергія траплялося всяке: раптом важливу деталь оминув, і тоді вся робота йшла нанівець, то руки втрачали чутливість, і «будівництво» знову стопорилося. Майстер зізнавався, що іноді хотів кинути своій грандіозний проект. Але мрія побудувати оригінальний храм із тисяч сірників була сильнішою. Дивно, але свій шедевр сірникової зодчества висотою 70 сантиметрів Сергій створив, як то кажуть, на око – без будь-яких математичних розрахунків і лінійок.

Починав з маленькою хатинки

Сірниками павлоградський умілець захопився у 2009 році. Спершу і уявити не міг, що так полюбить цю справу. «Мій батько, Володимир Олексійович, був конструктором-любителем. Досить відомим у місті. Він побудував дельтаплан і в 70-річному віці літав на ньому. Може, це в мене проявилися батькові гени?!» – міркував С. Кулібаба. Сергій – колишній військовий, на той час працював адміністратором в одній із приватних компаній Павлограда. Одного разу хтось із колег показав йому книгу – посібник для початківців із виготовлення різних сірникових виробів. І тут, каже він, його немов прорвало. Почав із маленької хатинки, потім виник хутір в мініатюрі: українська хатка, колодязь, церква… Далі з-під рук аматора з`явилася сірникова копія його власної садиби.

 

Майстерність приходила з досвідом. У найбільш складних випадках спрацьовувала інтуїція. «Підручники? Жодного! – зізнавався умілець. – Я до всього йшов своїм шляхом, вчився на власних помилках. Розміри і пропорції підбираю на око, без лінійок і математичних розрахунків. У мене всі пропорції в голові!» Набір інструментів для виготовлення сірникових виробів у Сергій Кулібаби цілком нехитрий: кусачки, ніж, пінцет, клей ПВА, шкурка-нулівка, надфіль. Ну й, зрозуміло, сірники. «Сірники використовую тільки рівненькі, не криві, з чіткими зрізами – тоді і стіни у майбутнього макета будівлі не будуть гуляти, – ділився секретом майстер. – Купую сірники кількома блоками. А тепер ще хлопці знайомі коробки мені приносять». У своїх виробах умілець використовує клей, каже, що він дозволяє більш точно відтворити макет оригіналу.

В червні 2012 року Сергій Кулібаба знов побував уНовомосковську – хотів показати місцевим духовенству і прихожанам Троїцької церкви її сірниковий аналог. Автор цих рядків склав тоді майстру компанію і на власні очі бачив, який непідробний інтерес і захоплення викликала у мешканців 70-тисячного міста робота павлоградця. А отець Олексій, якийтогодо дня проводив богослужіння в Свято-Троїцькому храмі, побажав нашому майстру і далі творити подібну красу.

Наша довідка

Свято-Троїцький собор у Новомосковську – унікальна дерев’яна споруда, побудована запорожцями в 1778 році без жодногозалізного цвяха. Собор у Новомосковську занесений до реєстру 100 найвидатніших пам’яток дерев’яного зодчества (джерело: Вікіпедія).

Олександр Шульга, фото і відео автора

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *