Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

Новомосковськ взяв участь у всеукраїнському етно – фестивалі “Петріківськи дивоцвіт”

Новомосковськ взяв участь у всеукраїнському етно – фестивалі “Петріківськи дивоцвіт”

16 Жовтня 2018 0 Comments

У вереснi Петриківка традиційно приймала всеукраїнський етно-фестиваль «Петриківський дивоцвіт», на якому зібралася велика кількість представників міст і районів області та безліч майстрів різних жанрів. Ось і Новомосковськ, як завжди, не пас задніх, а навпаки — отримав перемогу!

Славетне мiсто представляли працівники управління культури, молоді, національностей і релігій, зокрема Новомосковський міський історико-краєзнавчий музей, Молодіжний Центр, а також наші майстрині: Марина Головко, Людмила Герасименко, Олена Шаульська, Оксана Заврайська, Людмила Ільченко, Віра Бандура, Галина Волинець. Презентували експозицію з Миколаївським розписом, вишиванками, намистом із дукачами та різними чарівними дрібничками.

Ми проводили майстер-класи з Миколаївського розпису, облаштували фотозону, біля якої постійно збиралася черга та влаштовували жартівливі весілля. Одним словом — супер!

Традиційне мистецтво, ремесла не застигли в першоджерельному, архаїчному вигляді, а живуть і розвиваються, як наш Миколаїський розпис — самобутній, живий, яскравий. Молода майстриня Марина Головко не лише створює прекрасні твори з Миколаївським розписом, а й навчає дітей та молодь працювати в цьому стилі.

Вишивки, як втілення дива народної вигадки й досі продовжують зачаровувати красою. На фестивалі їх представляли досвідчена майстриня Людмила Ільченко та молода й талановита Оксана Заврайська.

Чарівні сувеніри для прикрашання житла, що приносять свято в кожен день життя презентувала Галина Волинець, а великі квіти з гофрованого паперу, ізолону — вражаючий декор нашого майданчика — майстриня Віра Бандура.

Українське традиційне намисто не лише прикраса, що приносить її власнику естетичне задоволення, а й певний оберіг, що захищає від злих сил та зурочень, а також підсилює дівочу вроду і здоров’я. Усе це було у витворах Олени Шаульської.

Була на фестивалі і справжня чарівниця. Ви, мабуть, чули, що на Новомосковщині багато відьом-чарівниць? Це правда, і в Петриківцi з нами була одна з них, майстриня-чарівниця — Людмила Герасименко. У неї було все — молодильні яблука, зілля, амулети, печиво з передбаченням…

Ми подарували всім бажаючим можливість зануритись у свято традиційного українського весілля та навіть готові були поєднати закоханих під українськими рушниками.

Начальник управління культури, молоді, національностей
і релігій Новомосковського мiськвиконкому

Вiктор ШАЛИКIН

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *