Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

«Чи вважаєте ви місцеве самоврядування основою демократичного устрою в нашій державі?»

«Чи вважаєте ви місцеве самоврядування основою демократичного устрою в нашій державі?»

19 Грудня 2019 0 Comments

«Чи може звичайний член територіальної громади впливати на прийняття головних рішень у житті громади міста чи селища?»

«Хто є головною посадовою особою в територіальній громаді? Які його повноваження і функції?»

На ці та інші питання відповідь шукали учні 10-х класів Новомосковського міського ліцею «Самара» під час уроку курсу «Громадянська освіта», який був проведений не зовсім звичайним способом.

Оскільки найбільш цікавими і ефективними формами навчання є ті, що безпосередньо занурюють нас в досліджуване середовище, для проведення уроку на тему: «Громадянська участь у житті суспільства. Місцеве самоврядування як основа демократичного ладу в нашій державі» була обрана така форма роботи, як діалоги у владних кабінетах.

В ході уроку відбулося відвідування виконавчого комітету Новомосковської міської ради, знайомство з установою, структурою, повноваженнями органів місцевого самоврядування, з роботою їх посадових осіб, а також зустріч з головною посадовою особою територіальної громади міста Новомосковська – міським головою В.І. Літвіщенко.

Такі форми роботи дозволили пов’язати навчання з життям, допомогли ліцеїстам на практиці зрозуміти, у чому ж полягають повноваження місцевої влади, дали можливість сформувати в учнів громадянську компетентність, познайомити учнів з головною посадовою особою територіальної громади – міським головою, його функціями та повноваженнями, і нарешті, змоделювати поведінку громадян, членів Новомосковської територіальної громади у їх взаємодії з органами місцевого самоврядування та головними посадовими особами.

Урок місцевого самоврядування, проведений за участю міського голови Віктора Івановича Літвіщенка, виявився для учнів дійсно незабутнім і значущим. Навіть в такому юному віці ліцеїсти вже розуміють, що історію творять люди, що значення особистості в житті суспільства і держави має велике значення, що тільки будучи активним членом суспільства, територіальної громади, свідомим і небайдужим громадянином держави, можна побудувати демократичну країну для нинішніх і майбутніх поколінь.

Новомосковський міський голова В.І. Літвіщенко відкрито і цікаво, з прикладами з життя територіальної громади міста Новомосковська, розповів про свої функції та повноваження, про роль виконавчого комітету міської ради в реалізації рішень, які приймає Новомосковська міська рада, про завдання і виклики, які сьогодні стоять перед всією територіальною громадою міста.

Найбільше враження на учнів ліцею справили відверті, змістовні, з гумором подані відповіді міського голови на їхні запитання.

Діти переконалися на власному досвіді, що влада може бути відкритою, людяною і дуже зацікавленою в поліпшенні умов нашого спільного життєвого простору.

А головна відповідь, яку учні винесли зі стін міськвиконкому і кабінету Новомосковського міського голови, полягала в наступному:

«Саме територіальна громада та її органи забезпечують здійснення демократії на місцевому рівні, і це є запорукою демократичного розвитку країни, оскільки таким чином реалізується право кожного громадянина на участь у розбудові держави».

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *