Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

Проблема звалища – це боротьба господарювання і бюрократії

Проблема звалища – це боротьба господарювання і бюрократії

10 Липня 2014 0 Comments

Звалище на Кулебівці цього року диміло майже півтора місяці. У ліквідації пожежі багато людей брало участь. Керівник «Новомосковського райавтодору» Володимир Павлович Горбенко знає про ситуацію на звалищі як очевидець, учасник ліквідації загорання та мешканець Кулебівки. Він переконаний, що проблема з цим полігоном зріла протягом, мінімум, останніх 15 років і вирішити її треба з урахуванням думок експертів. Розмови з фахівцями завжди дуже самодостатні, тому ми подаватимемо прямі цитати Володимира Павловича.

Зростання кількості відходів – наслідок прогресу

Звалище у нас горить практично кожного року, така ситуація спостерігається останні років 15-20. Насправді, різко кількість сміття почала зростати, коли прискорився рух прогресу: пластикова упаковка, поліетилен – усе це зростало у геометричній прогресії. Холодильники людей стали повніші, відповідно і на звалище стало відправлятись більше відходів.

Колись був період, коли возили до нас сміття і з Дніпропетровська. Тільки завозили його з боку шпалзаводу і кулебівчан це не хвилювало, а уже тоді, багато років тому треба було бити на сполох.

«Вічний мер» Літвіщенко знав про цю проблему і нічого не з нею  не робив. Він дозволив облаштування ще одного звалища, але туди ніхто не возив сміття, бо там було суттєво дорожче. І ніхто не замислювався над потребою захоронення відходів. Тільки Сергій Мороз почав 2 роки тому займатись захороненням відходів, коли під час горіння відходи пересипали землею. Тільки таким чином, уникнувши доступу кисню, можна не допускати мимовільних загорянь.

Депутати ратують за закриття, а куди вивозити сміття не знають. Тим більше, що зараз підіймають ціни на всі комунальні послуги і не буде можливостей втримати ціни на вивезення сміття. Тому уже зараз видно, що всі околиці Кулебівки починають тонути в смітті.

Виходом з ситуації може бути будівництво сміттєпереробного заводу. Хай би депутати цим займались, вивчали б пропозиції інвесторів, умови, які були б вигідні для міста, та вирішували б проблеми новомосковців. Бо самі ж депутати не возять сміття на «Екологію», навіть для них там дорого.

Проблему зі звалищем, яка створювалась багато років, «розгрібає» тільки Мороз. Він знаходив паливо, техніку, людей, за допомогою яких це все гасили. А депутати приїздять тільки контролювати, а не допомагати. Вони вважають, що їх справа тільки говорити, а не робити?

«Новомосковський райавтодор» для гасіння виділив 130-й бульдозер, навантажувач та 6 важких машин – КРАЗів та КАМАЗів. Під кінець роботи працювало 3-4 машини. Усім цим займався мер, я тільки приїздив підтримати хлопців морально.

Хто винен і що робити?

Систематичні загорання на звалищі – це, дуже ймовірно, підпали. Але мені смішно, коли говорять, що це може бути вигідно працівникам полігону. Люди працюють без костюмів захисту, без протигазів, то вони б хотіли труїти себе самі продуктами горіння?

Підпали вигідні зловмисникам, які хочуть дестабілізувати ситуацію в місті. У нас завжди все було більш-менш спокійно. А зараз ті, хто найбільше кричать, що вони «добрі», краще б сказали, що вони насправді доброго зробили для міста? Побудували магазини і розважальні центри, де «обдирають» наших городян?

Три роки тому почало горіти звалище ТОВ «Екологія». Наші мешканці, бачучи дим, навіть не дуже задавались питанням, яке саме звалище горить.

Я зробив не одну дорогу в Новомосковську, на Кулебівці, в Новомосковському районі. Я тут жив і живу. Для мене ці питання – не порожній звук. Якби у нас усі були такі патріоти, як мер, то все було б добре.

Бо кращий не той, хто копає під іншого, а той, хто робить належне всупереч всьому.

Мер – хазяїн. Він хоче, що у міста все було найкраще: щоб Палац металургів був наш, щоб люди не страждали від смороду, щоб чистота в місті була, щоб розвивалось місто. А бюрократам і чиновникам це не треба. Хазяїн і чиновник по-різному думають. Вони не розуміють, як це – любити місце, де живеш.

Джерело: nmsk-segodnya.dp.ua

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *