Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

Гуманітарна допомога Франції для України

Гуманітарна допомога Франції для України

5 Лютого 2015 0 Comments

Від «Асоціація Медичної Благодійної Допомоги Франція – Україна» (AMCFU).

28 січня, 2015 року опівдні, з французького міста Жонзак була відправлена вантажівка з гуманітарною допомогою в Україну, яка вже 3 лютого була розвантажена в воєнному шпиталі міста Дніпропетровськ. Ми вирішили дізнатися, як саме збирають гуманітарну допомогу волонтери, і хто їм у цьому допомагає.

Тому для кожного члена асоціації «Aide Médicale & Caritative France-Ukraine» (AMC France-Ukraine), що працюють безкоштовно волонтерами, день починається з пошуку медичного обладнання і медикаментів. За останні місяці асоціація назбирала і відправила із Франції в Україну близько 120 тонн медичного обладнання, яке було їм надано з французьких госпіталів таких регіонів, як Пуату-Шарант, Аквітанія, Іль-де-Франс, Міді-Піренеї. Гуманітарна допомога доставляється у лікарні центральної і східної України починаючи з кінця вересня місяця 2014 року завдяки тісній та плідній співпраці з Благодійним Фондом «Міжнародна Асоціація Підтримки України» (mapu.org.ua).

Діана Дольс, координатор-волонтер регіону Пуату-Шарант, поділилася з нами своєю мотивацією і подробицями організації гуманітарного вантажу, пошуку якого вона присвячує свій вільний час. «Я живу у Франції вже майже 10-ть років, – розповідає Діана, – Маю дві доньки віком 5 і 2 рочки, працюю. Коли розпочалася окупація моєї Батьківщини, я не змогла залишитися байдужою і сидіти, склавши руки. А після трагедії під Іловайськом, 24 серпня 2014 року, коли було поранено і вбито велику кількість бійців Національної гвардії України, я вирішила стати членом Асоціації AMCFU (Асоціація Медичної Благодійної Допомоги Франція Україна). Тому що це активно діюча організація – мета якої – допомога країні, де розв’язан військовий конфлікт. Я й не помітила, як робота волонтера мене захопила. Ми з’ясували, що українські лікарні не мають достатнього базового обладнання для складних операцій, не мають обладнання для реабілітації поранених. І ми розпочали пошук таких госпіталів у Франції, які мають і можуть поділитися медичним обладнанням, актуальним для українських шпиталів у прифронтових містах України. Також ми звернулися до Церков і до Благодійних Асоціацій Франції. І вони посприяли нам. Одяг для біженців зiбрано шкільним закладом Сент-Софi (Сен-Жан д’Анжелi) і діаконом П’єром, француз українського походження, зібрав близько 500 кг теплого одягу для дітей біженців з окупованих терористами територій України. Ми отримали також безкоштовно теплий одяг від Червоного Хреста, що діє у місті Сент.

Вже з перших зустрічей з представниками адміністрацій госпіталів Жонзака, Пуатьє, Сен-Жан-д’Анжелі, Сент і Коньяк, ми відчули, що Україна може розраховувати на підтримку небайдужої Франції. 28 січня ми завантажили фуру у 18-ть тонн гуманітарної допомоги, яка вже в лютому місяці буде розвантажена в українському Дніпропетровську, який приймає велику кількість поранених із зони АТО. Ми дякуємо представникам управління госпіталів з регіону Пуату-Шарант, які із розумінням і чуйністю поставилися до наших прохань допомоги, і завдяки їм українські лікарні отримають таке обладнання, як крісла ортопедичні, ліжка лікарняні, монометри, екрани для зчитування рентген – знімків, наркозно-дихальні апарати, рентген – камери, тощо».

Команда АMCFU багатонаціональна, до того ж вона об’єднує волонтерів з різних міст Франції.

«Після трагічних подій 7 січня 2015 року у Парижі, французька спільнота, отримавши підтримку світу у протистоянні тероризму, стала по-іншому розглядати український конфлікт, стала більше приділяти уваги щодо допомоги Україні, – розповідає Волонтер із міста Сент, – Думаю, що з того моменту, коли терор увірвався у твій дім, ти починаєш усвідомлювати загрозу, і люди починають розуміти, що таке солідарність… Українці, як і французи прагнуть демократичного майбутнього під гаслом «Свобода, рівність і братство», тому дивлячись на солідарність між Францією і Україною сьогодні, можна сказати, що гасло «Разом ми сила» дуже актуальне для України і Франції зараз».

Як сьогодні функціонує Асоціація АМСFU? Щоб це з’ясувати, ми зв’язалися з Президентом Асоціації Дмитром Атаманюком, з департаменту Сен і Марна.

«З самого початку Революції Гідності в Україні,- розповідає Дмитро, – ми – колектив Euromaidan Paris, задалися питанням, як ми зможемо допомогти постраждалим борцям за свободу від режиму Януковича на Майдані у Києві. І на одному із засідань вирішили створити благодійну асоціацію «Aide Médicale & Caritative France-Ukraine». Фінансова підтримка українців із штату Манітоба (Канада), дали нам змогу зразу організувати лікування трьох Героїв Майдану у Франції. Складні офтальмологічні операції пораненим були зроблені у Парижі, завдяки партнеру IASU «International Association for Support of Ukraine» et S-Te KARE.

Сьогодні при підтримці Французького посольства в Україні, асоціація AMCFU організувала стажування двох нейрохірургів з України у Європейському Госпіталі ім. Жоржа Помпіду. (http://www.perspectives-ukrainiennes.org/).

Також на благодійні внески, за що ми дуже вдячні небайдужім громадянам Франціїї, асоціація закуповує у великій кількості дуже дорогий препарат CELOX для швидкої зупинки кровотечі, що так необхідно для збереження життя пораненим під час бойових дій. Ми активно займаємося пошуком по всій Франції медичного обладнання для госпіталів Східної і центральної частини України, до яких направляють на операції і лікування поранених бійців і цивільних із зони АТО.

Асоціація, за невеликий час свого існування, відправила шість вантажівок в Україну із медичним обладнанням та одягом. Першу вантажівку відправила координатор Мирослава Бровчук із міста Орсей (Франція) до міста Старобільськ Луганської області, яке знаходиться під контролем української влади.

Команда нашої асоціації нараховує 30 активних членів і близько сотні волонтерів. Із них координаторів-волонтери Мила Попенко із Тулузи, Катя Шальє із Бордо, Надія Боднар із Перпін’ян, Діана Дольс із Пуату Шарант і багато інших. Всі ці люди кожного дня займається організацією гуманітарної допомоги для України. Вони своєю діяльністю допомагають українським бійцям зберегти життя і стати на ноги після тяжкого поранення. Це і є – Солідарність!».

Вже сьогодні зранку, 3-го лютого, Воєнний Шпиталь міста Дніпропетровська, Волонтери волонтерского центру «Добродій», міста Новомосковськ і Свято-Духівський храм Української ПЦ КП отримали гуманітарну допомогу від «Асоціація Медичної Благодійної Допомоги Франція – Україна» (AMCFU).

Україна вдячна за допомогу побратимів із Франції!

Більш детально ознайомитися з діяльністю Асоціації «Aide Médicale & Caritative France-Ukraine» (AMC France-Ukraine) ви зможете на сайті www.amc.ukr.fr.

Ася Коваленко-Міллет, місто Saintes, Франція

Тетяна Михайлова, місто Дніпропетровськ, Україна

Фото: Ася Коваленко-Міллет, Діана Дольс і Юлія Коляда

Джерело: litsa.com.ua

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *