Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

«Миттєвості минулого»

«Миттєвості минулого»

2 Червня 2015 0 Comments

28 травня 2015 року у виставковій залі  Новомосковського міського історико-краєзнавчого музею ім. П.Калнишевського  відбулась  приємна та важлива подія не лише для співробітників музею, а й усіх жителів міста – презентація комплектів  листівок під загальною назвою «Миттєвості минулого».

Нещодавно музей  відзначив свій 55- річний ювілей, і саме з цієї нагоди співробітниками було підготовлено проект комплектів листівок з видами міста кінця ХІХ – початку ХХ століття,  що був втілений у життя  за фінансової підтримки концерну «СОЮЗЕНЕРГО», та особистої підтримки керівництва підприємства. Ми вдячні людям,  які небайдужі до історії рідного міста, його сьогодення та майбутнього. Це Карпенко Сергій Анатолійович, голова правління концерну «СОЮЗЕНЕРГО», заступник голови правління Приймак Віталій Миколайович, генеральний  директор Кільдішов Олег Іванович, директор з безпеки Гавриленко Михайло Іванович.

З привітальними словами до присутніх звернувся  представник концерну «СоюзЕнерго» Гавриленко Михайло Іванович, підкресливши важливість творчої співпраці у питаннях патріотичного виховання підростаючого покоління. Присутні на презентації представники бібліотечної системи міста, Голова Новомосковського відділення української спілки в’язнів жертв нацизму, учні ліцею «Самара» переглянули колекцію картин з старовинних фотографій,  та прослухали розповідь наукового співробітника музею Мешко Костянтина Віталійовича про місто минулих століть, його архітектуру і цікаві факти з історії.

Новомосковськ кінця ХІХ століття – досить розвинене старовинне повітове місто з розкішними церквами, та храмами, вишуканими будівлями, створеними за проектами відомих в свій час архітекторів.

На жаль у першій половині ХХ століття місто переживе переломні часи революції та громадянської війни, часи голоду та «Безбожної п’ятирічки», часи фашистської окупації та варварського знищення культурної та історичної спадщини. Місто переживе але назавжди втратить свій неповторний колорит старовинного повітового містечка.

Колекція світлин, зображених на листівках, уівбрала в себе архітектурні пам’ятки Новомосковська, більшість з яких були назавжди втрачені. Вперше зібрані фотографії церков міста та його мікрорайонів. Більшість цих святинь були розібрані в період 30-40 х років. У зібрання увійшли фотографії дореволюційних гімназій училищ, адміністративних будівель, класичних зразків забудови міста ХІХ-поч.ХХ ст.

З минулого ми отримали безцінні пам’ятки. Вони містять цінну інформацію історико-краєзнавчого і культурного характеру, є органічною складовою джерельної бази з історії українських старовинних міст та містечок, монастирських комплексів, дворянських маєтків тощо.

Цю спадщину ми зобов’язані берегти, розумно використовувати, примножувати і як естафету передавати дітям та онукам. Це ж бо свідчення вагомості нашого внеску до скарбниці світової цивілізації.

IMG_2150 IMG_2163

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *