Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

Сьогодні Покрова Пресвятої Богородиці

Сьогодні Покрова Пресвятої Богородиці

14 Жовтня 2013 0 Comments

Християни візантійського обряду — православні й греко-католики — святкують сьогодні Покрову Божої Матері. Свято, встановлене Константинопольською церквою, після Хрещення Русі стало одним з найшановніших у слов’ян. Крім того, цього дня відзначають День українського козацтва.

 

На початку Х століття Візантійська імперія потерпала від війн із сарацинами та північними племенами язичників-слов’ян. Під час штурму Константинополю 910 року столицю оточили хмари ворогів. Сподіваючись лише на небесну допомогу, ромеї зібралися у Влахернському храмі, де зберігалися ризи Пресвятої Богородиці. Під час всеношної над віруючими з’явилася Божа Матір із сонмом ангелів. Пречиста Діва довго молилася, а потім, знявши з голови свій омофор, покрила ним присутніх у храмі. Видіння бачили лише двоє людей: юродивий Андрій та його учень Єпіфаній, майбутній Константинопольський патріарх. Заступництво Богоматері допомогло мешканцям Царгорода подолати варварів.

 

Перший храм на честь Покрови Божої Матері на Русі був зведений за часів Андрія Боголюбського в середині ХІІ століття. Це відома церква Покрова на Нерлі, пам’ятка світового мистецтва. З цього часу на Русі почалося особливе шанування Покрови Богородиці, набагато урочистіше, ніж у греків.

 

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Саме на Покрову Божа Матір видимим чином явила свою допомогу козакам, які захищали Азовську фортецю від турків. Деякі Покровські храми, переважно 18 століття, вціліли до нашого часу. Перлиною української архітектури можуть вважатися Покровський собор Харкова, зведений у 1689 р., у стилі мішаного козацько-московського бароко, та київська трьохбанна церква Покрови на Подолі, зведена у 1766 році видатним архітектором Григоровичем-Барським.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *