Наше Місто

Iнформаційний портал Новомосковська

ЧОМУ ШКУРНІ ІНТЕРЕСИ НОВОМОСКОВСЬКИХ ДЕПУТАТІВ ВИЩІ ЗА ІНТЕРЕСИ НАСЕЛЕННЯ?

ЧОМУ ШКУРНІ ІНТЕРЕСИ НОВОМОСКОВСЬКИХ ДЕПУТАТІВ ВИЩІ ЗА ІНТЕРЕСИ НАСЕЛЕННЯ?

11 Березня 2020 0 Comments

Новомосковськ невдовзі відзначить сумний ювілей – 15 років відтоді, як скандально відомий депутат міської ради Олександр Мірошник від ВО “Батьківщина” отримав дозвіл на будівництво багатоповерхового торговельного комплексу між будинками №48 і 50 по вулиці Гетьманській.
За ці довгі роки вже голова осередку ВО “Батьківщина” та депутат  Мірошник спромігся лише викопати величезний котлован. Копав так завзято, що дно ями опинилося на 70 см нижче, ніж підошва фундаменту житлового будинку №50!

Що передбачає закон у подібних випадках, коли громадянину виділили міську територію під забудову, а він сів на ній, як собака на сіні – і сам не гам, і другому не дам?

Витяг з Цивільного кодексу України:
Стаття 416. Право користування земельною ділянкою для забудови припиняється у разі …невикористання земельної ділянки для забудови протягом 3-х років підряд.
Власник земельної ділянки – громада міста в особі міської влади. Термін пройшов уже – п’ять разів по три роки. Чому ж керівництво Новомосковська мовчить?

Ось тут ми і підходимо до ключового слова в першому реченні нашого матеріалу – землю виділили не пересічному жителю нашого мыста, а – депутату та ще і від ВО “Батьківщина”!  Ви заперечите, мовляв, перед законом усі рівні. Але не всі! Якщо, це Олександр Мірошник, мало того що, він представник осередку ВО “Батьківщина він ще і зять головного архитектора міста Ірини Майстренко.  У тому-то й справа, що всі рівні, та є рівніші. Особливо якщо мова йде про тих депутатів від “Батьківщини”, яких городяни небезпідставно називають «вічними», бо сидять вони в депутатських кріслах уже по два десятка років. А як відомо, навіть камінь на одному місці обростає мохом, а людина за багато років у владі зрощується з бізнесом, обзаводиться потрібними зв’язками, знає, де «підмазати» і «лизнути» – і в результаті вміє «рєшать» свої шкурні питання.

З моменту появи котловану фундамент і сті­ни будинку №50 по вулюГетьманський почали тріщати, мешканці небезпідставно запанікували. Але скарги в усі можливі інстанції були наче крик волаючого в пустелі. Тоді люди самостійно звернулися до фахівців для визначення ступеню ризиків власному життю. Висновки експертів Придніпровської державної академії будівництва і архітектури, спеціалістів компанії «Корвет» та Дніпропетровського НДІ
будівельного виробництва просто шокували:
«Котлован вплотную подходит к жилым домам с оголением стен фундаментов. В результате заполнения котлована ливневыми и талыми водами произошло обводнение грунта. За счёт капиллярного поднятия воды и промерзания происходит пучение грунта, которое приводит к неравномерным деформациям конструкций фундаментов стенок подвала с раскрытием сквозных трещин. Часть стены дома располагается в зоне призмы обрушения стенок котлована. Этим обосновывается осыпание грунта из-под подошвы фундаментов и зависание отдельных участков фундаментов без контакта с основанием».

А цей абзац висновку експертів примусив здригнутися навіть людей зі сталевими нервами: «Напряжения будут расти до критического состояния и обрушение конструкций произойдёт мгновенно».
Із ситуації, що склалася, могло бути лише два виходи: або Мірошник негайно розпочинає обіцяне будівництво (хоча б робить фундамент майбутньої будівлі і цим знімає проблему з 50-м будинком), або засипає котлован, і тоді влада буде думати, як більш раціонально розпорядитися цією територією.
Але у Мірошника був свій, третій варіант. У листопаді 2011 року він домовляється вже з новим керівництвом міста. Яким чином – невідомо, але в документи підшили красномовну обіцянку депутата:
«Міському голові Морозу С.А. Гарантійний лист. До кінця 2012 року котлован буде повністю забудований».
В результаті народжується така угода між Морозом і Мірошником:
«Орендодавець – Новомосковська міська рада в особі міського голови Мороза Сергія Анатолійовича та орендар – ТОВ «Міркор Капітал» в особі директора Мірошника О.Г. уклали цю додаткову угоду про нижченаведене: поновити договір оренди земельної ділянки за адресою вул. Радянська, 48-50 терміном на 1 рік».
Першим пунктом цієї угоди передбачалося проведення заходів з укріплення котловану вздовж будинку №50, зобов’язання орендаря розпочати будівництво магазину і до 1-го жовтня 2012 року побудувати нульовий цикл. В рішенні №312 сесії міської ради від 28.10.2011р. з цього приводу недвозначно сказано:
«При невиконанні однієї з умов рішення та договір оренди землі вважати такими, що втратили силу».
Завдяки дорозі, підсипаній вздовж будинку №50 до відкритого на першому поверсі спортклубу питання із завислим у повітрі фундаментом частково вирішилось. Але будівництво так і не зрушило з мертвої точки.
Якою ж була реакція Мороза на невиконання умов угоди? Мовчання. Якісь «аргументи» Мірошника знову виявилися більш переконливими. Пам’ятаєте, як у байці Глібова покарали хижу щуку – кинули у річку. Бо за головного в суді була лисиця, якій щука іноді надсилала «то щупачка, то сотеньку карасиків живеньких або линів гарненьких». Тож у травні 2013 року “Міркор Капітал” отримує поновлений дозвіл на будівництво…
З того часу вже відійшла ера міських керівників з приставкою «в.о.», але й вони теж не чіпали Мірошника. Отак треба вміти крутитись!

Куди тільки не зверталися жителі трьох ОСББ, розташованих понад ямою – до міського голови (точніше, міських голів які були від Нестеренка), прокуратури, інспекції архітектурно-будівельного контролю, дзвонили на «гарячі телефонні лінії». Скрізь або відмовки, або пусті обіцянки. Ось лише один із шедеврів чиновницького крючкотворства – у відповідь на чергову скаргу жителів Сергій Мороз колишній мер міста відписався:
«Земельна ділянка використовується за призначенням. Торгово-соціальний центр по вулиці Радянській, 50 будується у відповідності до вимог чинного містобудівного законодавства».

От просто цікаво, чим Мірошник заклеює  мерам очі?
Мабуть американськими доларами ?
Надворі вже 2020-й. А віз і нині там – будівництво не ведеться, але й територію до нормального стану орендар Мірошник не приводить. На будмайданчику, крім безхатченків і бродячих собак, нікого немає. І одні, й інші регулярно влаштовують гучні нічні розбірки. Влітку в котловані травмуються діти, бо вхід туди практично вільний.
А ось ще один, уже свіжіший акт обстеження котловану, від 25.04.2018 року. Його склало управління з контролю за використанням та охороною земель ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області. Висновок інспекторів:
«Таким чином, в діях керівника ТОВ «Міркор Капітал» встановлено факт нецільового використання земельної ділянки площею 0,3568 га, кадастровий номер 1211900000:03:006:0064 по вул.Гетьманській,48-50 у м.Новомосковськ, що є порушенням п. «а» ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України, ст. 53 КУпАП».
Невже у влади не вистачає фантазії, як облаштувати цю територію з користю для людей? То спитайте у жителів! А як би доречно тут виглядала зелена пішохідна зона, парк, гойдалки тощо. Та шкурні інтереси депутатів і невгамовні апетити керівників міста виявляються вищими за потреби городян.
«Вічних» депутатів у Новомосковській міській раді всього декілька – Лєбєдєв, Мірошник, Дакова, Коротич, Матвієнко. Про кожного з них уже легенди ходять, за 15-20 років лежання каменем на одному місці (вибачте – років депутатства) вони добряче обросли мохом, але їм все мало!

Ви запитаєте, як же подібним хитрунам вдається залишатися на плаву?
Змінюється політична ситуація в країні, зникають партії, в яких вони числяться, змінюються мери, а вони – неначе класики марксизму-ленінізму на агітаційних плакатах – незмінні. Якщо причину отакої завидної живучості висловити одним реченням, то ці персонажі нагадують зграю ворон: шугонуть їх з одного дерева – тут же дружно пересядуть поруч, на інше. Кольори партбілетів ролі не грають, вони їх змінюють, не моргнувши оком, мов хамелеон, щоб злитися з навколишнім середовищем і максимально відповідати сьогохвилинним запитам суспільства.

Показовими є звинувачення на адресу Мірошника, які свого часу пролунали з уст депутатів, коли вони збирались на сесію, щоб висловити недовіру меру Морозу і відсторонити його від посади. Нагадаємо, пьяничка Сергій Мороза і людей з його найближчого оточення звинувачували в корупційних схемах, у відмиванні через Кулебівське звалище величезних сум грошей. Люди вимагали прибрати не лише корумпованого Сергія Мороза, а й усіх депутатів. Мірошник почав виправдовувати і захищати мера та висловився категорично проти пропозиції всім депутатам скласти свої повноваження. «Нехай вони працюють далі, до наступних виборів», – заявив він, бо під поняттям «вони» крилося і прізвище Мірошника.

Але він був одразу присоромлений іншими депутатами і звинувачений у власній зацікавленості в захисті Мороза. Хто-хто, а депутати найкраще знають усю підноготну горезвісного котловану. Гарно влаштувалися – рука руку миє: ти мене захищаєш, а я – тебе. Цю яму мер не чіпав, адже Мірошник разом з однопартійцями з ВО «Громада» Татяною Даковою та Світланою Коротич голосував за все, що ставив на голосування пьяничка мер Сергій Мороз.

Те саме було і раніше, при Нестернкові, за часів хлібозаводу, де він ще нещодавно слухняно піднімав руку, але уже в рядах «Батьківщини». Не треба бути провидцем, щоб передбачити, що й зараз він голосуватиме «як треба», і знайде з ким треба спільну мову – тож котлован і надалі «радуватиме» око жителів мікрорайону.

Поки що залишається відкритим питання, чи надумає виконавча влада нашго міста бодай колись вжити заходів впливу до порушника земельного закону, який нехтує зобов’язаннями і швидко забуває власні обіцянки. Бо судді хто?
Витяг з Цивільного кодексу України:
Стаття 417. У разі припинення права користування земельною ділянкою… власник земельної ділянки має право вимагати… приведення земельної ділянки до стану, в якому вона була до надання її у користування.
Має право, але не зобов’язаний. Цим посадовці й користуються…
Голова осередку ВО “Батьківщин” Олександр Мірошник назвав мешканцыв Новомосковська “МУДАКАМИ”

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите Ctrl + Enter

Previous Post

Next Post

Залишити відповідь

Your email address will not be published / Required fields are marked *